Allt du behöver veta om Whiplash!

Whiplash är också känt som pisksnärtskada och är en slags nackskada. I Whiplash kan flera strukturer påverkas eller skadas, nackens muskler, ligamenten och lederna i nacken och diskarna mellan kotorna. Det uppstår när huvudet på en person rör sig bakåt och sedan oväntat framåt med stor kraft. Därför kallas det ibland pisksnärtskada. Det kan vara ett resultat av sportskador, misshandel eller en åktur i berg o dalbanan på en nöjespark.

Det finns en chans att dina symtom kanske inte märks av i början. Så det är viktigt att uppmärksamma eventuella förändringar under några dagar efter en olycka. Det kan verka som en lindrig situation, men det kan leda till obehag och långvarig smärta.



Vad är orsakerna till Whiplash?

Whiplash händer när musklerna i nacken lider av smärta på grund av en snabb ryckning. Denna plötsliga rörelse får ditt ledband att riva eller töjas, vilket leder till detta tillstånd. Några av anledningarna till Whiplash inkluderar:

● Ridning

● Cykelolyckor

● Fysisk misshandel

● Bilolyckor med mera.

Symtom på Whiplash

Whiplash är en nackskada som orsakas av ett plötsligt ryck eller våld mot nacken i en riktning, vilket leder till snabba bakåt- och framåtgående rörelser i nacke och huvud. Vanligtvis är Whiplash resultatet av en bilolycka men kan också inträffa vid fallolyckor, arbetsolyckor samt vid idrottsaktiviteter.

Whiplashskador leder till stukningar och mindre blödningar i nacken i vissa fall. Ligamenten som begränsar ryggradens rörelse kan även dem ta skada.

För det mesta påverkas senor och muskler vid Whiplashskador. Normalt återhämtar sig människor på sex till åtta veckor, och i svåra fall tar det lång tid att läka. Smärtan från en whiplash är svår att undvika då vi hela tiden belastar nacken av att bara stå upp.

Några av symtomen på Whiplash listas nedan:

● Stelhet och nacksmärta

● yrsel

● Armvärk

● Trötthet

● Axelvärk

● Arm Svaghet

● Huvudvärk vid skallen

● Käksmärta

● Ryggsmärta

● Tinnitus

● Visuella störningar

● Minskning av nacktäthet och rörelse.

● Musklerna kan kännas knutna eller hårda

● Ömhet

● Svårigheter att tugga och svälja

Några av de kognitiva symptomen I ett kroniskt och allvarligt fall av whiplash listas nedan:

● Ilska

● Frustration

● Depression

● Läkemedelsberoende

● Sömnstörning

● Stress

● Ångest

● Posttraumatiskt stressyndrom

Patienter som lider av whiplashskador kan ofta uppleva att det är svårt att få gehör för sina besvär då det är svårt att ställa en diagnos och det är ännu mer komplext att sätta fingret på exakt vilken struktur som orsakar besvären.

Ibland börjar nackbesvären omedelbart, och i vissa fall tar det några timmar eller till och med dagar att få symtomen på Whiplash. Ibland blir det våld som ger besvären så pass alvarliga så att det kan ge upphov till hjärnskakning. En hjärnskakning är ett allvarligt tillstånd som måste behandlas i tid. Om din huvudvärk blir värre och tar längre tid att återhämta sig, behöver du ordentlig vård av personal som är specialiserad på detta.

2BFFD47F-4736-4BA2-98EE-2531E872E6ED (1).jpg

Whiplashkomplikationer

Om du lider av whiplash kommer din läkare att beskriva de tillstånd och komplikationer som är förknippade med det. Ibland kan det vara flertal händelser som skapar en whiplashskada och andra tillfällen så kan det räcka med en isolerad händelse, och det kan också orsaka allvarliga skador som:

● Smärta i armarna

● Minnesförlust

● Förlust av koordination

● Huvudvärk längre tider

● Begränsad rörelseförmåga

● Hjärnskakning

Dessutom finns det fler risker för mental påverkan, vilket kan skapa en enorm inverkan på den psykisk hälsan. Det kan orsaka allvarlig depression, och ångestsyndrom hos personer som lider av whiplash. Enligt vissa experter kan whiplash till och med förvärra dessa tillstånd. Detta sker då nervsignalerna från nacken eller skallen leds in till hjärnan i vårat nervsystem till det området där signalerna skall registreras. Men på vägen dit så påverkas andra området i hjärnan som har med känslor som rädsla eller aggresion att göra. Så se till att informera dina läkare om de psykiska tillstånd som du står inför efter en whiplashskada.

Efter att ha känt dina psykiska symtom kan de enkelt hänvisa dig till rätt specialister för behandling.

Vilka aktiviteter är personer med whiplash begränsade från att göra?

Vår nacke har en komplex kedja av ben, ledband, muskler, diskar och muskler. Varje skada på nackområdet kan hämma normalt liv och ge intensiv smärta. Så det är bättre att hålla dig i rörelse till viss del även om det ger lite smärta. Självklart skall man undvika snabba rörelser eller ryckande rörelser samt onödigt tunga lyft.

Att begränsa tiden framför skärm och att titta i en smartphone är något man bör göra direkt.

Vad händer om du försummar Whiplashbehandling?

De personer som till och med har mindre whiplash försummar behandlingen, vilket innebär att de bjuder in risk att få symtom under lång tid. Att ignorera behandlingen för dina nackskador kan leda till långsiktiga och allvarliga effekter som dess bidrag till förslitningar i nackens leder och diskar. När du lämnar nackskadan obehandlad kan det resultera i ogynnsamma och allvarliga hälsotillstånd och smärta under lång tid. Dessutom begränsar det toleransen för att lägga belastning eller tryck på din ryggrad, nacke, axlar och huvud. Det kan förvandlas till några allvarliga medicinska tillstånd om du inte behandlar det i tid.

Aktiviteter som personer med Whiplash är begränsade från att göra

Det finns vissa saker som människor som lider av Whiplash bör undvika så mycket de kan eller aldrig göra den aktiviteten. Några av dem listas nedan:

1. Bilkörning: Om du lider av Whiplash är det bättre att undvika att köra några dagar. Om din nacke har stelhet kommer du inte att kunna vända huvudet mot trafiken eller titta bakåt när det gör ont.

Du kan inte vara helt förlita dig speglarna eftersom de inte visar områden i ”blinda fläckar”. De flesta som kör med Whiplash hamnar i en olycka. Så det rekommenderas att undvika att köra bil och vara säker.

2. Bär nackstöd: Det finns många människor som använder nackstöd medan de lider av Whiplash. Det får dem att må bra, men det är inte ett botemedel mot denna sjukdom. Det hjälper bara att lindra smärtan. Men kom ihåg att inte begränsa din rörlighet för mycket då det medför att du stelnar till avsevärt. Använd nackstöd bara i den akuta fasen av läkningen av nacken.

3. Surfa i soffan eller liggandes i sängen: Det är en av de viktigaste aktiviteterna för personer med whiplash att undvika. Många försöker hantera smärtan när de inte kan få den rätta whiplashbehandlingen genom att använda sin dator eller telefon i soffan eller liggandes i sängen. Det är en bra idé initialt, men om du regelbundet spenderar timmar på att ligga ned, då gör du det bara värre. Det måste vara lite stretching eller rörelse som påverkar nacken för att få din nacke att fungera normalt.

Hur lång tid tar det att återhämta sig från Whiplash?

Återhämtningstiden för alla människor och varje skada är annorlunda. En storlek passar alla för återhämtningsprocessen är inte tillämplig för whiplash, precis som andra skador. Vi är medvetna om att inga två personer är lika, så de läker vid olika tidpunkter och har olika behov som behöver tillgodoses.

26FC3A9B-AB70-4B82-B602-29702330EA01.jpg

I genomsnitt tar det cirka sex veckor att läka från whiplashskador. Återhämtningstiden kan dock variera från en person till en annan beroende på de olika funktionerna som fysisk hälsa, ålder och arbetsuppgifter i vardagen. Människor som möter en allvarlig olycka tar längre tid än vanligt att återhämta sig. Även om ett stort antal människor återhämtar sig inom en tidsram på 6 veckor och cirka en tredjedel av människorna fortfarande möter problem även efter ett år. Om din smärta är konsekvent blir det kronisk smärta. Det kan bero på symtomen på whiplashliknande ledband, skivor, nackleder som inte läker ordentligt.

Övningar för att förbättra återhämtningsprocessen för Whiplash

Du kan absolut ta påverka återhämtningen från whiplash genom att tänka på dessa tre punkter:

1. Håll dig aktiv: Försök alltid att engagera dig själv så mycket du kan i dagliga rutinaktiviteter. Det kommer att vara till hjälp för att göra din återhämtningsprocess bättre. Tänk på att visst obehag och smärta är vanligt under återhämtningstiden. Du kan börja med att ändra sättet att göra vissa aktiviteter. Försök att hitta några nya sätt och var kreativ för att förhindra nackbelastning i nacken. Här är några av varianter som du kan prova:

a) Försök alltid att ändra din hållning medan du tittar på TV, jobbar på datorn eller äter middag med familj och vänner.

b) Variera på vilken sida du bär din bärbara dator, gymväska eller ditt barn.

c) Du kan förbättra din position genom att använda en trappstege.

d) Om det känns svårt att vrida huvudet vid simmning när du skall andas kan du använda glasögon eller snorkla.

e) Schemalägg fler resor för shopping för att bära mindre vikt.

f) Ta några dagar att göra dina vanliga aktiviteter i stället för att göra allt arbete på en gång. Du kan dammsuga ditt rum en dag och städa en annan del av huset en annan dag.

g) För att ändra hållningen på cykeln kan du höja styret.

2. Se din läkare/Naprapat/Chiropractor: Om du får en skada är det nödvändigt att gå till läkaren. Läkaren kommer att utföra en medicinsk kontroll och ge dig rätt behandling. För det mesta krävs inte tester och röntgen för whiplash.

3. Utför några nackövningar: Nackövningar är till stor hjälp för återhämtningsprocessen av whiplash. De föreskrivna övningarna för whiplash är mycket skonsamma och enkla. Det tar knappt tio minuter om dagen i anspråk av din tid. Var noga med att konsultera din läkare innan du börjar träna. De kommer att vägleda dig om lämpliga övningar för dig.

Slutliga ord

Om du märker några symptom på whiplash, rekommenderas det att du tar en ordentlig behandling. Friskvardspoolen kan hjälpa dig att återfå din rörlighet och minska din smärtproblematik. Vi hjälper olika människor att bli av med olika smärttillstånd genom att använda skonsamma men effektiva behandlingstekniker såsomdroppbänk och funktionellneurologi. Behandlingen som tillhandahålls av Friskvardspoolen är mycket skonsam och mycket effektiv. Dessutom kan vi också ge dig några vettiga råd och huskurer för att vara fysiskt aktiv medan du lider av Whiplash. För att boka din tid eller om du vill veta mer om våra tjänster, kontakta oss.

Niklas Borgenäs